wtorek, 6 września 2016

Gulasz wieprzowy

Gulasz wieprzowy z łopatki z dodatkiem papryki, cebuli i kaparów. Idealna propozycja obiadu. Polecam! :)


Gulasz wieprzowy 


Składniki:
500 g łopatki wieprzowej
1 mała papryka czerwona
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka kaparów z zalewy
olej
 mąka pszenna
sól, pieprz, papryka słodka/ostra, majeranek. 2 liście laurowe
200 ml bulionu 

Sposób wykonania:
Mięso kroimy w kostkę. Oprószamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Wstawiamy do lodówki na 1-2 godziny. Następnie mięso obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanej patelni kilka minut ( aż mięso się zrumieni). Obsmażone mięso wkładamy do garnka, dodajemy cebule porojoną w kostkę, czosnek pokrojony w plasterki, paryke pokrojoną w cieniutkie plasterki, kapary oraz liść laurowy . Całość zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy około półtorej godziny na wolnym ogniu. W celu zagęszczenia sosu, 1 łyżkę mąki rozrabiamy w pół szkalnki wody i dodajemy do gulaszu. Gotujemy jeszcze przez około 1-2 min. Dodajemy na koniec majeranek i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku jeżeli jest taka konieczność.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz