Tort Rafaello

Pyszny tort Rafaello, z delikatnym kremem na bazie śmietanki i lekko nasączonym biszkoptem. Polecam!

 Tort Rafaello



Biszkopt
5 jaj
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
500 ml śmietany kremówki 36 %
200 g białej czekolady
50 g wiórków kokosowych

Poncz:
Pół szklanki wódki
Pól szklanki przegotowanej wody
Aromat waniliowy
 
Dodatkowo:
wiórki po posypania
dżem porzeczkowy

Sposób wykonania:

 Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku, mąki wymieszane proszkiem do pieczenia.Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do prostokątnej formy(wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Pieczemy około 30 min w tem 180 st.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodne. Studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy zimną czekoladę oraz wiórki, dokładnie mieszamy.
Biszkopt przekrawamy na pół. Nasączamy ponczem. Dolną cześć smarujemy cienką warstwą dżemu porzeczkowego. Na to wykładamy około ½ porcji kremu. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu. I całość smarujemy resztą kremu. (Można dodatkowo zostawić trochę kremu, dodać kakao i udekorować tym tort.) Na koniec obsypujemy wszystko wiórkami kokosowymi. Schładzamy w lodówce kilka godzin.


Komentarze

Popularne posty