Tagliatelle w sosie z suszonych grzybów

Pyszny, delikatny sos z suszonych grzybów w towarzystwie makaronu. Oczywiście latem można zastąpić świeżymi grzybami.. Smacznego! :)




 

Tagliatelle w sosie z suszonych grzybów

 

Składniki:
makaron typu tagliatelle (ilość wedle uznania)
1 szklanka suszonych grzybów
0,5 kg mięsa wieprzowego
1 cebula
2 łyżki śmietany
1-2 łyżki mąki
woda
sól, pieprz, zioła prowansalskie
przyprawa do mięsa
kilka ziarenek ziela angielskiego, liść laurowy
olej

Sposób wykonania:
 Grzyby zalewamy wodą i odstawiamy, na kilka godzin.
Makaron gotujemy w w dużej ilości osolonej wody.
Mięso doprawione przyprawą kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Dorzucamy posiekaną bardzo drobno cebulę.
Grzyby wraz z wodą w której się moczyły gotujemy do miękkości.
Następnie do grzybów dodajemy podsmażone mięso wraz z cebulą. Wszystko zalewamy około 1 szklanką wody. Dorzucamy kilka ziarenek ziela angielskiego i liść laurowy. Gotujemy aż mięso będzie całkiem miękkie.
W pół szklance wody rozprowadzamy mąkę i śmietanę, dodajemy kilka łyżek gorącego sosu i wlewamy wszystko do garnka. Zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami. 
Nakładamy makaron i polewamy sosem. 






Komentarze

Popularne posty