niedziela, 2 lutego 2014

Ciasto "Kubuś"

Ciasto bardzo znane z internecie.. Postanowiłam wiec zrobić i nie żałuje. W smaku bardzo dobre, nie za słodkie, dobrze się kroi.. już po kilku godzinach od zrobienia można było skosztować.. Polecam! :)


Ciasto "Kubuś"


Składniki:
Na biszkopt:
3 jajka
1/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
½ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa Kubusiowa:
900 ml soku Kubuś( dowolny smak)
2 budynie waniliowe/śmietankowe

Masa śmietanowa
250 ml śmietanki 30-36%
1 galaretka pomarańczowa

Dodatkowo
2 opakowania herbatników
Polewa czekoladowa(domowa/kupna)

Sposób wykonania:
Biszkopt: 
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier. Dalej ubijamy. Dorzucamy po jednym żółtku. Na koniec wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Pieczemy około 30-35min w temperaturze 175st. 

Masa Kubusiowa: 
Budynie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowania, tylko że mleko zastępujemy sokiem. Gotujemy budyń do momentu aż dobrze zgęstnieje. Gorący wylewamy na ostudzony biszkopt.

Masa śmietanowa: 
W szklance wody rozrabiamy galaretkę. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy zimną galaretkę i mieszamy na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników. Wykładamy na zimną już masę kubusiową.
(Uwaga! Jeżeli masa wyjdzie zbyt rzadka można ją wstawić na około 5-10min do lodówki i dopiero po tym czasie wyłożyć na ciasto)

Pod koniec na śmietanie układamy herbatniki i wszystko zalewamy polewą czekoladową. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.


przepis modyfikowany na podstawie różnych stron

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz