Nalewka z aronii

Dziś coś rozgrzewającego i bardzo pysznego. Idealna na zimne, jesienne wieczory :)



Nalewka z aronii


Składniki:
1 kg aronii
litr wody
750 g cukru
100 sztuk liści wiśni
sok z cytryny lub łyżeczka kwasku cytrynowego
wódka lub spirytus


Sposób wykonania:
Umytą i przebraną aronię wsypać do garnka warstwami z umytymi liśćmi wiśni (liście wiśni wyciągają goryczkę z aronii).
Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 20 minut, w tym czasie rozgniatać owoce by puściły sok.
Sok odcedzić przez gęste sito wyłożone ściereczką.
Dodać do soku sok z cytryn lub kwasek cytrynowy i cukier.
Ponownie zagotować, a potem odstawić do ostudzenia.
Ostudzony sok wymieszać z alkoholem - można sok z wódką w proporcji 1:1, wtedy powstanie słaba nalewka, ja zrobiłam mocniejszą - 700 ml soku i 300 ml spirytusu.
Przelać do butelek i zamknąć.
Gotowa będzie po miesiącu.


1 kg aronii
litr wody
750 g cukru
100 sztuk liści wiśni
sok z cytryny lub łyżeczka kwasku cytrynowego
wódka lub spirytus
Umytą i przebraną aronię wsypać do garnka warstwami z umytymi liśćmi wiśni (liście wiśni wyciągają goryczkę z aronii).
Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 20 minut, w tym czasie rozgniatać owoce by puściły sok.
Sok odcedzić przez gęste sito wyłożone ściereczką.
Dodać do soku sok z cytryn lub kwasek cytrynowy i cukier.
Ponownie zagotować, a potem odstawić do ostudzenia.
Ostudzony sok wymieszać z alkoholem - można sok z wódką w proporcji 1:1, wtedy powstanie słaba nalewka, ja zrobiłam mocniejszą - 700 ml soku i 300 ml spirytusu.
Przelać do butelek i zamknąć.
Gotowa będzie po miesiącu.
- See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/09/nalewka-z-aronii-aroniowka.html#sthash.f8ph2D4y.dpuf
1 kg aronii
litr wody
750 g cukru
100 sztuk liści wiśni
sok z cytryny lub łyżeczka kwasku cytrynowego
wódka lub spirytus
Umytą i przebraną aronię wsypać do garnka warstwami z umytymi liśćmi wiśni (liście wiśni wyciągają goryczkę z aronii).
Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 20 minut, w tym czasie rozgniatać owoce by puściły sok.
Sok odcedzić przez gęste sito wyłożone ściereczką.
Dodać do soku sok z cytryn lub kwasek cytrynowy i cukier.
Ponownie zagotować, a potem odstawić do ostudzenia.
Ostudzony sok wymieszać z alkoholem - można sok z wódką w proporcji 1:1, wtedy powstanie słaba nalewka, ja zrobiłam mocniejszą - 700 ml soku i 300 ml spirytusu.
Przelać do butelek i zamknąć.
Gotowa będzie po miesiącu.
- See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/09/nalewka-z-aronii-aroniowka.html#sthash.f8ph2D4y.dpuf
1 kg aronii
litr wody
750 g cukru
100 sztuk liści wiśni
sok z cytryny lub łyżeczka kwasku cytrynowego
wódka lub spirytus
Umytą i przebraną aronię wsypać do garnka warstwami z umytymi liśćmi wiśni (liście wiśni wyciągają goryczkę z aronii).
Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 20 minut, w tym czasie rozgniatać owoce by puściły sok.
Sok odcedzić przez gęste sito wyłożone ściereczką.
Dodać do soku sok z cytryn lub kwasek cytrynowy i cukier.
Ponownie zagotować, a potem odstawić do ostudzenia.
Ostudzony sok wymieszać z alkoholem - można sok z wódką w proporcji 1:1, wtedy powstanie słaba nalewka, ja zrobiłam mocniejszą - 700 ml soku i 300 ml spirytusu.
Przelać do butelek i zamknąć.
Gotowa będzie po miesiącu.
- See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2013/09/nalewka-z-aronii-aroniowka.html#sthash.f8ph2D4y.dpuf

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty