Tort Rafaello
Pyszny tort Rafaello, z delikatnym kremem na bazie śmietanki i lekko nasączonym biszkoptem. Polecam!
Tort Rafaello
Biszkopt
5 jaj
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
500 ml śmietany kremówki 36 %
200 g białej czekolady
50 g wiórków kokosowych
Poncz:
Pół szklanki wódki
Pól szklanki przegotowanej wody
Aromat waniliowy
Dodatkowo:
wiórki po posypania
dżem porzeczkowy
Sposób wykonania:
Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną
pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku, mąki
wymieszane proszkiem do pieczenia.Wszystko dokładnie mieszamy.
Przekładamy do prostokątnej formy(wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą).
Pieczemy około 30 min w tem 180 st.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodne. Studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy zimną czekoladę oraz wiórki, dokładnie mieszamy.
Biszkopt przekrawamy na pół. Nasączamy ponczem. Dolną cześć
smarujemy cienką warstwą dżemu porzeczkowego. Na to wykładamy około ½ porcji
kremu. Przykrywamy drugim blatem biszkoptu. I całość smarujemy resztą kremu.
(Można dodatkowo zostawić trochę kremu, dodać kakao i udekorować tym tort.) Na
koniec obsypujemy wszystko wiórkami kokosowymi. Schładzamy w lodówce kilka
godzin.
Komentarze
Prześlij komentarz