Tagliatelle w sosie z suszonych grzybów
Pyszny, delikatny sos z suszonych grzybów w towarzystwie makaronu. Oczywiście latem można zastąpić świeżymi grzybami.. Smacznego! :)
Tagliatelle w sosie z suszonych grzybów
Składniki:
makaron typu tagliatelle (ilość wedle uznania)
1 szklanka suszonych
grzybów
0,5 kg mięsa
wieprzowego
1 cebula
2 łyżki śmietany
1-2 łyżki mąki
woda
sól, pieprz, zioła
prowansalskie
przyprawa do mięsa
kilka ziarenek ziela
angielskiego, liść laurowy
olej
Sposób wykonania:
Grzyby zalewamy wodą
i odstawiamy, na kilka godzin.
Makaron gotujemy w w
dużej ilości osolonej wody.
Mięso doprawione
przyprawą kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Dorzucamy posiekaną
bardzo drobno cebulę.
Grzyby wraz z wodą w
której się moczyły gotujemy do miękkości.
Następnie do grzybów
dodajemy podsmażone mięso wraz z cebulą. Wszystko zalewamy około 1 szklanką
wody. Dorzucamy kilka ziarenek ziela angielskiego i liść laurowy. Gotujemy aż
mięso będzie całkiem miękkie.
W pół szklance wody
rozprowadzamy mąkę i śmietanę, dodajemy kilka łyżek gorącego sosu i wlewamy wszystko
do garnka. Zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami.
Nakładamy makaron i polewamy sosem.
Komentarze
Prześlij komentarz