Ciasto czekoladowo - kawowe z kremem kajmakowym
Bardzo lubię ciasta czekoladowe, a to jest wyjątkowo pyszne dzięki masie kajmakowej. Nie jest aż tak bardzo słodkie jak wskazuje nazwa, ale idealne do dobrej kawy. Polecam! :)
Ciasto czekoladowo - kawowe z kremem kajmakowym
Składniki :
Biszkopt
5 jaj
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
Poncz
Podwójne espresso
50-100ml wódki kokosowej
1 łyżeczka esencji waniliowej
Krem
250 g serka mascarpone
150 g masy kajmakowej
2-3 łyżki ubitej śmietany kremówki 36%
Wykończenie
około 250 ml śmietany kremówki 36%
kilka łyżeczek cukru pudru do smaku
kakao(opcjonalnie)
Sposób wykonania:
Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną
pianę. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku, mąki
wymieszane z kakao oraz kawą. Wszystko dokładnie mieszamy.
Przekładamy do prostokątnej formy(wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą).
Pieczemy około 30 min w tem 180 st.
Po upieczeniu ostudzony biszkopt przekrawamy na pół i
nasączamy ponczem(mieszamy kawę, wódkę i esencje ze sobą)
Krem: Serek mieszamy z masą kajmakową, dodajemy około 2-3
łyżki ubitej kremówki. Rozprowadzamy masę na biszkopcie i przykrywamy drugą częścią. Resztę kremówki zostawiamy do pokrycia wierzchu ciasta, dodając kilka łyżeczek cukru pudru do smaku. Można również dodać kakao(opcjonalnie)
Komentarze
Prześlij komentarz