Rogaliki drożdżowe

Powidła, czekolada, jabłko.. to wszystko możecie znaleźć w pysznych, miękkich rogalikach. Zależy to tylko od Waszych upodobań. Przepis naprawdę prosty, na bardzo dużą ilość rogalików :)


Rogaliki drożdżowe

 

Składniki:
4 szklanki mąki
350g masła
          2 jajka    
250 ml kwaśnej śmietany 12-18%                  
2 łyżki cukru
10dag drożdży

Dodatkowo
Jabłka, powidła,czekolada
2 żółtka - do posmarowania rogalików przed pieczeniem
2 białka + cukier puder- do zrobienia lukru

Sposób wykonania:
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać mąkę, masło, śmietanę, i jajka. Wszystko dokładnie wyrobić. Ciasto zawinąć w folie spożywczą i schować do lodówki, najlepiej na całą noc.
Następnego dnia, odrywać kawałki ciasta, rozwałkowywać kształt koła. Ciasto podzielić na 6 trójkątów, na każdy nałożyć trochę nadzienia (powideł/kawałek jabłka/kawałek czekolady) i rolować rogaliki. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180 st. około 15 min. 

Białka utrzeć z cukrem pudrem do momentu konsystencji lukru. Upieczone rogaliki lukrować, można również posypać cukrem pudrem.


z przepisu wychodzi około 60 rogalików

Komentarze

Popularne posty