Rogaliki drożdżowe
Powidła, czekolada, jabłko.. to wszystko możecie znaleźć w pysznych, miękkich rogalikach. Zależy to tylko od Waszych upodobań. Przepis naprawdę prosty, na bardzo dużą ilość rogalików :)
Rogaliki drożdżowe
Składniki:
4 szklanki mąki
350g masła
2 jajka
250 ml kwaśnej śmietany 12-18%
2 łyżki cukru
10dag drożdży
Dodatkowo
Jabłka, powidła,czekolada
2 żółtka - do posmarowania rogalików przed pieczeniem
2 białka + cukier puder- do zrobienia lukru
Sposób wykonania:
Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać mąkę, masło, śmietanę, i
jajka. Wszystko dokładnie wyrobić. Ciasto zawinąć w folie spożywczą i schować
do lodówki, najlepiej na całą noc.
Następnego dnia, odrywać kawałki ciasta, rozwałkowywać
kształt koła. Ciasto podzielić na 6 trójkątów, na każdy nałożyć trochę nadzienia
(powideł/kawałek jabłka/kawałek czekolady) i rolować rogaliki. Przed pieczeniem
posmarować roztrzepanym żółtkiem. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury
180 st. około 15 min.
Białka utrzeć z cukrem pudrem do momentu konsystencji lukru. Upieczone rogaliki lukrować, można również posypać cukrem pudrem.
z przepisu wychodzi około 60 rogalików
Komentarze
Prześlij komentarz