Ciasto "Kubuś"
Ciasto bardzo znane z internecie.. Postanowiłam wiec zrobić i nie żałuje. W smaku bardzo dobre, nie za słodkie, dobrze się kroi.. już po kilku godzinach od zrobienia można było skosztować.. Polecam! :)
Ciasto "Kubuś"
Składniki:
Na biszkopt:
3 jajka
1/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
½ szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa Kubusiowa:
900 ml soku Kubuś( dowolny smak)
2 budynie waniliowe/śmietankowe
Masa śmietanowa
250 ml śmietanki 30-36%
1 galaretka pomarańczowa
Dodatkowo
2 opakowania herbatników
Polewa czekoladowa(domowa/kupna)
Sposób wykonania:
Biszkopt:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na
sztywną pianę, następnie dodajemy cukier. Dalej ubijamy. Dorzucamy po jednym
żółtku. Na koniec wsypujemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia. Pieczemy
około 30-35min w temperaturze 175st.
Masa Kubusiowa:
Budynie gotujemy zgodnie z instrukcją na
opakowania, tylko że mleko zastępujemy sokiem. Gotujemy budyń do momentu aż
dobrze zgęstnieje. Gorący wylewamy na ostudzony biszkopt.
Masa śmietanowa:
W szklance wody rozrabiamy galaretkę. Studzimy. Śmietanę
ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy zimną galaretkę i mieszamy na
najniższych obrotach tylko do połączenia się składników. Wykładamy na zimną już masę kubusiową.
(Uwaga! Jeżeli masa wyjdzie zbyt rzadka można ją wstawić na
około 5-10min do lodówki i dopiero po tym czasie wyłożyć na ciasto)
Pod koniec na śmietanie układamy herbatniki i wszystko
zalewamy polewą czekoladową. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
przepis modyfikowany na podstawie różnych stron
Komentarze
Prześlij komentarz