Kluski kładzione z serkiem homogenizowanym

Kluski kładzione z serkiem homogenizowanym

SKŁADNIKI:

2 serki homogenizowane waniliowe po 175 g
2 jajka
1 szklanka mąki
 cukier, cynamon/ starta czekolada
• sól do gotowania klusek

SPOSÓB WYKONANIA:

W misce mieszamy widelcem serek z jajkami, i mąką. Wyrabiamy tak jak przy kluskach kładzionych sprężyste, lejące się ciasto. Zagotowujemy wodę, z odrobiną soli i zaczynamy kłaść kluski.  Najpierw zanurzamy łyżkę w wodzie, potem nabieramy kluskę wielości 1/3 łyżki i wkładamy do wody. Postępujemy tak do czasu zużycia całego ciasta na kluski. Delikatnie mieszamy kluski i czekamy około 2 minut od zagotowania. Kluski wyławiamy łyżką cedzakową i podajemy z cukrem i cynamonem lub startą czekoladą.

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty