Szarlotka na kruchym cieście


Szarlotka na kruchym cieście


Składniki:

2 1/2 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. cukru
150 g masła
3 łyżki mleka
2 jajka
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
2 kg jabłek 
cynamon
cukier waniliowy
cukier puder

Sposób wykonania:


Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, posiekane masło, jajka i mleko. Zagnieść gładkie ciasto.
Podzielić na dwie nierówne części. Jedną z nich schować do zamrażalnika. Prostokątną formę wysmarować masłem obraz obsypać bułką tartą. Dno formy wyklepać większą częścią ciasta. Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st. na 10-15 min. W tym czasie obrać jabłka i pokroić w kostkę, posypać cynamonem i cukrem waniliowym(ilość wedle uznania). Na podpieczony spód ułożyć jabłka a na wierzch drugą część ciasta ( rozetrzeć w palcach w formie kruszonki). Piec ponownie około 35 min. Po ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
 Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty