czwartek, 10 lipca 2014

Waniliowe muffinki z czereśniami i gorzką czekoladą

Szybkie w wykonaniu, słodycz waniliowego ciasta przełamana smakiem gorzkiej czekolady i czereśni. Smacznego!


Waniliowe muffinki z czereśniami i gorzką czekoladą

Składniki 
 (na 12 sztuk):
szklanka mleka
szklanka oleju
2 jaja
2 szklanki mąki
łyżka stołowa proszku do pieczenia
szczypta soli
pół szklanki cukru
opakowanie cukru waniliowego 
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady
szklanka wydrylowanych czereśni
Sposób wykonania: 
W oddzielnych naczyniach mieszamy składniki suche i składniki mokre (jajka roztrzepujemy trzepaczką), po czym składniki mokre wlewamy do suchych. Całość mieszamy niedbale, tylko do połączenia składników . Dodajemy czereśnie oraz posiekaną gorzką czekoladę, tak przygotowanym ciastem napełniamy gniazda formy do 2/3 wysokości. Muffinki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz