czwartek, 3 lipca 2014

Muffinki z jagodami

Kolejna propozycja na muffinki z owocami lata! Dziś jagody :)
 Smacznego! :)



Muffinki z jagodami


Składniki:
(na 12 muffinek)

 2 szklanki mąki
1,5 łyżeczki proszku
2/3 szklanki cukru
1 cukier waniliowy
2 jajka
 180 ml śmietany 18%
180 ml jogurtu naturalnego
3 łyżki oleju słonecznikowego
250 g jagód (świeżych lub mrożonych)

Sposób wykonania:
W miseczce połączyć jajka, olej, jogurt i śmietanę. W drugiej miseczce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Do składników suchych dodać mokre. Połączyć do uzyskania jednolitej masy. Do ciasta dodać jagody. Delikatnie wymieszać. Formy do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni C. Sprawdzić patyczkiem.

1 komentarz: