Pierś z kurczaka w cieście francuskim

Jedno z lepszych dań, które ostatnio jadłam. Obłędnie pyszne, bardzo sycące i dość proste w przygotowaniu. Bardzo polecam! :)



Pierś z kurczaka w cieście francuskim


Składniki: ( na 4 porcje)
1 podwójna pierś z kurczaka
2 opakowania ciasta francuskiego
6 pieczarek
4 plasterki sera żółtego
ketchup
sól, pieprz
oliwa z oliwek
opakowanie przyprawy do gyrosa
jedno jajko

Sposób wykonania:
Dzień wcześniej kroimy pierś  tak aby otrzymać cztery równe części. Zasypujemy ją przyprawą do gyrosa i odstawiamy  na całą noc(albo należy po prostu zrobić to kilka godzin wcześniej.) Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażam na odrobinie oliwy z oliwek aż zmiękną. Doprawiamy  solą i pieprzem. Pierś z kurczaka lekko podsmażamy z obu stron. Ostawiamy do ostygnięcia.
Rozwijamy ciasto francuskie. Ciasto przekrawamy na pół (wzdłuż dłuższego boku należy zrobić nacięcia ok. 8 cm, w odstępach co około 2cm. Na niepocięty środek nakładamy pierś, na to rozsmarowujemy łyżeczkę ketchupu, następnie układamy pieczarki i plasterek żółtego sera. Zaplatamy paseczki od ciasta, od lewej do prawej. (pozostawiając malutkie przestrzenie aby mięso podczas pieczenia mogło swobodnie oddychać. Tak przygotowane cztery porcje smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około 220 st na 30 min.

Komentarze

Popularne posty