Sernik krakowski

Popularny sernik krakowski.. kruchy spód, pyszna masa serowa i kratka na wierzchu :) Koniecznie musicie spróbować! Smacznego! :)


Sernik krakowski


Składniki:

kruche ciasto
 
250g mąki pszennej 
100g cukru 
125g masła 
8g cukru waniliowego 
1 jajko


masa serowa
 
1 kg mielonego trzykrotnie twarogu 
8 jajek 
100g masła  
200g cukru 
2 łyżeczki cukru waniliowego 
3 łyżki mąki ziemniaczanej 
aromat śmietankowy 
żółtko do posmarowania pasków 
100g rodzynek 

Sposób wykonania:
 Ciasto: Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto i wkładamy je zawinięte w lnianą ściereczkę do lodówki na około 30min do schłodzenia. Dobrze chłodzone ciasto wyjmujemy i po odłożeniu około 1/3 jego części, resztą wylepiamy dno natłuszczonej formy. Po wylepieniu spodu blaszki nakłuwamy ciast gęsto widelcem. Podpiekamy spód w nagrzanym do 170 st.C piekarniku około 10min.

Masa : Masło, 100 g cukru i cukier waniliowy ucieramy mikserem na gładką i puszystą masę. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku i łyżce twarogu nie przerywając ucierania. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Białka jajek ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy do nich pozostały cukier i delikatnie łączymy z masą serową.
Powstałą masę wylewamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy kratkę z pasków ciasta, które nam pozostało po wylepieniu dna blaszki. Pieczemy 50 - 60 min. w temperaturze 170st.C

Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty