Kapsalon krok po kroku

 


 SKŁADNIKI: (na 2 porcje)

  • 1 duży filet z kurczaka
  • 2 łyżki przyprawy gyros
  • 400 g frytek (mogą być mrożone)
  • 4 plasterki żółtego sera (np Gouda)
  • 2 duże garści poszatkowanej kapusty pekińskiej
  • 1 mała cebula
  • 1 mały pomidor
  • olej do smażenia
  • ketchup

  SOS CZOSNKOWY:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 zgnieciony ząbek czosnku
  • sól, oregano do smaku 

SPOSÓB WYKONANIA:

Mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawą. Odstawić do zamarynowania na godzinę, następnie obsmażyć na patelni ze wszystkich stron. Odłożyć. Frytki rozłożyć na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i piec zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Frytki przełożyć do foremek, dodać mięso kurczaka oraz ser żółty (opcjonalnie można polać ketchupem). Piec w temp. 180 st, aż ser się roztopi. W międzyczasie przygotować kapustę, pomidora pokroić w cząstki a cebulę w pół plasterki. Sos warto przygotować wcześniej. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić do lodówki. Z piekarnika wyjąć foremki z zapieczonymi frytkami i kurczakiem. Na wierzch ułożyć kapustę, pomidory, cebulę. Na koniec wszystko polać sosem czosnkowym.

 

Źródło

Komentarze

Popularne posty