Tort bezowy

 

Tort bezowy

Składniki na blaty bezowe:

  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżka skrobi ziemniaczanej

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na którym narysować 2 okręgi (najprościej odrysować jakiś talerz obiadowy).
W misie miksera ubić na sztywno białka ze szczyptą soli, dalej ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Dodać sok z cytryny i ubić. Na końcu delikatnie wmieszać przesianą skrobię ziemniaczaną. Masę bezową wyłożyć równomiernie na narysowane koła. Piec przez 1 godzinę w temperaturze 140ºC. Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik - pozostawić do wystudzenia na kilka godzin lub na całą noc.

Składniki na krem:

  • 250 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
  • 2-3 łyżki cukru pudru

Sposób wykonania:
Wszystkie składniki na krem kawowy umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu.Gotowym kremem przełożyć blaty bezowe. Udekorować według uznania. Tort nadaje się od razu do spożycia. Przechowywać w lodówce.

Polecam!

Podobny przepis na tort kawowo-bezowy znajdziecie na moim blogu ---> KLIK
Przepis podpatrzony na stronie --->Źródło
 

Komentarze

Popularne posty