Muffinki z agrestem i czerwoną porzeczką
Idealny sposób na wykorzystanie letnich owoców.. robi się je bardzo szybko a smakują znakomicie! Polecam! :)
Muffinki z agrestem i czerwoną porzeczką
Składniki (na
12 sztuk):
szklanka mleka
szklanka oleju
2 jaja
2 szklanki mąki
łyżka stołowa proszku do pieczenia
szczypta soli
pół szklanki cukru
1 łyżka kakao
szklanka agrestu/porzeczek
Sposób wykonania:
W
oddzielnych naczyniach mieszamy składniki suche i składniki mokre (jajka
roztrzepujemy trzepaczką), po czym składniki mokre wlewamy do suchych. Całość
mieszamy niedbale, tylko do połączenia składników (grudki mile widziane).
Dodajemy agrest, porzeczki, tak przygotowanym ciastem napełniamy gniazda formy do 1/2-2/3
wysokości. Muffinki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 20-25 minut,
do tzw. suchego patyczka.
Za to właśnie kocham muffiny, są łatwe, szybkie i można kombinować z dodatkami :D Nie jadłam jeszcze z porzeczkami i to chyba najwyższy czas, żeby spróbować ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :) :
teenkitchen-blog.blogspot.com
Wyglądają bardzo smakowicie, porywam jedną.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.