Muffinki z agrestem i czerwoną porzeczką

Idealny sposób na wykorzystanie letnich owoców.. robi się je bardzo szybko a smakują znakomicie! Polecam! :)


Muffinki z agrestem i czerwoną porzeczką


Składniki (na 12 sztuk):

szklanka mleka
szklanka oleju
2 jaja
2 szklanki mąki
łyżka stołowa proszku do pieczenia
szczypta soli
pół szklanki cukru
1 łyżka kakao
szklanka agrestu/porzeczek

Sposób wykonania: 
 
W oddzielnych naczyniach mieszamy składniki suche i składniki mokre (jajka roztrzepujemy trzepaczką), po czym składniki mokre wlewamy do suchych. Całość mieszamy niedbale, tylko do połączenia składników (grudki mile widziane). Dodajemy agrest, porzeczki, tak przygotowanym ciastem napełniamy gniazda formy do 1/2-2/3 wysokości. Muffinki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 20-25 minut, do tzw. suchego patyczka.

Komentarze

  1. Za to właśnie kocham muffiny, są łatwe, szybkie i można kombinować z dodatkami :D Nie jadłam jeszcze z porzeczkami i to chyba najwyższy czas, żeby spróbować ;)

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :) :
    teenkitchen-blog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo smakowicie, porywam jedną.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty