Chleb graham z ziarnami

Wszystko smakuje najlepiej, kiedy się zrobi to samemu. Polecam Wam pyszny, chrupiący chleb graham, który na pewno już na stałe zagości w mojej domowej piekarni :)

Chleb graham z ziarnami 

Składniki:
2 szklanki mąki graham (typ 1850) 
2 szklanki mąki pszennej  
2 szklanki letniej wody (dałam 2 i 1/4) 
1 opakowanie suszonych drożdży - 7 g (zamiast 40 g świeżych drożdży podanych w przepisie) 
12 g soli (1 czubata łyżeczka) 
1 płaska łyżeczka cukru  
4 łyżki dowolnych dodatków (np. siemienia lnianego, czarnuszki, suszonej cebulki, pestek słonecznika, dyni) 
2 łyżki otrąb 

Sposób wykonania:
Do miski wrzucić wszystkie składniki i dobrze wymieszać łyżką. Przykryć ściereczką, zostawić w ciepłym miejscu na 1,5 godz do wyrośnięcia.
Ciasto wymieszać i przełożyć do foremki, wysmarowanej oliwą. Zostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Piec 10 minut w w rozgrzanym do 210'C piekarniku a pozostałe 60-65 min. w 180'C.
Po upieczeniu, wyjąć z formy i przykryć lnianą ściereczką.

Komentarze

  1. Smak i zapach domowego pieczywa bezcenny!! Pozdrawiamy i zapraszamy do Nas na smakołyki i rozdawajke z nagrodami!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty