Schab po kowalsku - krok po kroku
Schab po kowalsku - krok po kroku
SKŁADNIKI : (na 2 porcję)
2 plastry schabu
6 pieczarek
6 pieczarek
3-4 ogórki konserwowe
100 tartego sera gouda
2 łyżeczki majonezu
1 łyżeczka ketchup
1 jajko
bułka tarta
smalec lub olej do smażenia
100 tartego sera gouda
2 łyżeczki majonezu
1 łyżeczka ketchup
1 jajko
bułka tarta
smalec lub olej do smażenia
2 łyżki masła
sól, pieprz
sól, pieprz
SPOSÓB WYKONANIA:
Kotlety delikatnie rozbijamy. Doprawiamy solą, pieprzem. Zostawiamy doprawione kotlety na około 20 minut, po czym panierujemy
je w rozmąconym jajku oraz bułce tartej i od razu smażymy z obu stron na
złoto.W międzyczasie ogórki kroimy w bardzo drobną kostkę lub ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odstawiamy. W rondelku rozgrzewamy
masło i wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy do miękkości. Odstawiamy.
Kotlety rozkładamy na papierze do pieczenia. Łączymy majonez z ketchupem, mieszamy i wykładamy taką mieszankę na kotlety. Następnie na kotletach rozkładamy pieczarki, ogórki i wszystko posypujemy startym serem.
Wkładamy kotlety do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
na około 10-15 minut (aby ser ładnie się zapiekł).
Rewelacyjny przepis :)
OdpowiedzUsuń