Ciasto na maślance z czereśniami

Ciasto na maślance z czereśniami


SKŁADNIKI:

2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka maślanki naturalnej
3 średnie jajka
pół szklanki cukru 
pół szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g czereśni

Składniki na kruszonkę
150 g mąki pszennej - niecała szklanka
100 g cukru - pół szklanki
100 g masła - pół kostki
 
 
SPOSÓB WYKONANIA:
 
W dużej misce ubijamy jajka z pół szklanki cukru. Słodka masa jajeczna powinna zamienić się w jasny puch. Do puchu jajecznego wlewamy cienką strużką olej. Kolejno wlewamy maślankę i miksujemy całość chwilę na niskich obrotach. Do miski wsypujemy na koniec mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto mieszamy dokładnie łyżką lub chwilę mikserem na najniższych obrotach. Gotowe ciasto przekładamy do przygotowanej formy do pieczenia (tortownica o średnicy 24 cm). Wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie mieszamy i rozcieramy w dłoniach. Na ciasto układamy wydrylowane czereśnie, oraz kruszonkę. Formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie góra/dół). Ciasto pieczemy około 45 minut, do suchego patyczka.
 

 

Komentarze

Popularne posty