Ciasto na maślance z czereśniami
Ciasto na maślance z czereśniami
SKŁADNIKI:
2,5 szklanki mąki pszennej
1 szklanka maślanki naturalnej
3 średnie jajka
pół szklanki cukru
pół szklanki cukru
pół szklanki oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
300 g czereśni
Składniki na kruszonkę
150 g mąki pszennej - niecała szklanka
100 g cukru - pół szklanki
100 g masła - pół kostki
Składniki na kruszonkę
150 g mąki pszennej - niecała szklanka
100 g cukru - pół szklanki
100 g masła - pół kostki
SPOSÓB WYKONANIA:
W dużej misce ubijamy jajka z pół szklanki cukru. Słodka masa
jajeczna powinna zamienić się w jasny puch. Do puchu jajecznego wlewamy cienką strużką olej. Kolejno wlewamy maślankę
i miksujemy całość chwilę na niskich obrotach. Do miski wsypujemy na koniec
mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Ciasto mieszamy dokładnie
łyżką lub chwilę mikserem na najniższych obrotach.
Gotowe ciasto przekładamy do przygotowanej formy do pieczenia (tortownica o średnicy 24 cm). Wszystkie
składniki na kruszonkę dokładnie mieszamy i rozcieramy w dłoniach. Na ciasto układamy wydrylowane czereśnie, oraz kruszonkę. Formę z ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzanie
góra/dół). Ciasto pieczemy około 45 minut, do
suchego patyczka.
Komentarze
Prześlij komentarz