Tort kokosowy
Składniki :
Biszkopt
5 jaj
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
Krem:
500 ml śmietany kremówki 36 %
200 g białej czekolady
50 g wiórków kokosowych
dodatkowo: dżem z czarnej porzeczki (kilka łyżek- według uznania)
Poncz:
100 ml likieru malibu
100 ml wody
Sposób wykonania:Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę z odrobiną soli. Dodajemy cukier i dalej ubijamy. Dodajemy po jednym żółtku -delikatnie mieszamy, następnie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Wszystko dokładnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 min w 180 st. Studzimy.
Krem: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy około 3/4 zimnej czekolady (resztę zostawiamy do oblania wierzchu ciasta) oraz wiórki kokosowe, dokładnie mieszamy.
Biszkopt przekrawamy na pół. Nasączamy ponczem dolny blat. Smarujemy go dżemem z czarnej porzeczki. Na to wykładamy krem. Przykrywamy drugim blatem który również nasączamy. Smarujemy wierzch ciasta resztą rozpuszczonej czekolady. Dekorujemy według uznania. Schładzamy w lodówce kilka godzin przed podaniem.
Komentarze
Prześlij komentarz