Pleśniak z rabarbarem

Sezon na rabarbar już sie zaczął, wiec oczywiście trzeba zrobić ciasto! 
Dziś pyszny pleśniak lub jak inni zwą skubaniec :)
Smacznego!

szkl. mąki
2 szkl. cukru 
6 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
1 1/3 margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki kakao 
1 łyżka mąki ziemniaczanej (zastąpiłam łyżką kisielu truskawkowego)
na mus:
600g rabarbaru
1/3 szkl. cukru (można pominąć)
3 łyżki wody

Mąkę z proszkiem przesiać, dodać margarynę i  żółtka. 
Dodać 2/3 szklanki cukru i zagnieść kruche ciasto.
Podzielić na 3 cześci, do jednej z nich dodać kakao. Wstawić do lodówki/zamrażalnika na min.30min. 

Rabarbar myjemy, czyścimy i kroimy w kosteczkę.
Dodać wodę, cukier i rozgotować. 
Można zmiksować na mus, ja pominęłam. 

Białka ubić na pianę, dodawać stopniowo pozostały cukier (1 1/3szkl.) a następnie łyżkę mąki ziemniaczanej (czy kisielu, który nadaje delikatny różowy kolorek).

Dużą, prostokątną blachę wykładamy papierem. 
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. 

Wyjmujemy ciasta z lodówki.
Na dół blaszki ścieramy na tarce (grube oczka) pierwszą część ciasta.
Na to wylewamy mus.
Ścieramy ciasto z kakao.
Wylewamy pianę z białek.
Na górę ścieramy kolejną część jasnego ciasta.
Piec ok.40min. 
- See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2011/06/plesniak.html#sthash.V0HYBZED.dpuf


Pleśniak z rabarbarem


Składniki:
4 szkl. mąki
2 szkl. cukru 
6 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
1 1/3 margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki kakao 
1 łyżka mąki ziemniaczanej
na mus:
600g rabarbaru
1/3 szkl. cukru (można pominąć)
3 łyżki wody

Sposób wykonania:
Mąkę z proszkiem przesiać, dodać margarynę i  żółtka. 
Dodać 2/3 szklanki cukru i zagnieść kruche ciasto.
Podzielić na 3 części, do jednej z nich dodać kakao. Wstawić do lodówki/zamrażalnika na min.30min. 

Rabarbar myjemy, czyścimy i kroimy w kosteczkę.
Dodać wodę, cukier i rozgotować. 

Białka ubić na pianę, dodawać stopniowo pozostały cukier (1 1/3szkl.) a następnie łyżkę mąki ziemniaczanej

Dużą, prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia. 
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. 

Wyjmujemy ciasta z lodówki.
Na dół blaszki ścieramy na tarce (grube oczka) pierwszą część ciasta.
Na to wylewamy rabarbar.
Ścieramy ciasto z kakao.
Wylewamy pianę z białek.
Na górę ścieramy kolejną część jasnego ciasta.
Piec ok.40min. 



4 szkl. mąki
2 szkl. cukru 
6 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
1 1/3 margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki kakao 
1 łyżka mąki ziemniaczanej (zastąpiłam łyżką kisielu truskawkowego)
na mus:
600g rabarbaru
1/3 szkl. cukru (można pominąć)
3 łyżki wody
- See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2011/06/plesniak.html#sthash.V0HYBZED.dpuf

Komentarze

  1. super wyszło,nie robiłam jeszcze takiego pleśniaka z rabarbarem,ciekawy przepis.polecam moje ciasto budyniowe z rabarbarem i innymi owocami.
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/niedzielny-akomczuszek.html

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty