Sałatka leśna polana - krok po kroku
Składniki:
- 1 duży słoik marynowanych pieczarek
- 300g filetu z kurczaka
- 1 puszka kukurydzy konserwowej
- 3 ziemniaki
- 2 marchewki
- 4 jajka
- 60-70 g żółtego sera
- 2-3 łyżki posiekanego koperku
- sól, pieprz, przyprawa do gyrosa
- olej do smażenia
- majonez- około 5-6 łyżek
Sposób wykonania:
Ziemniaki, marchewkę oraz jajka ugotować, wystudzić, następnie pokroić w kostkę (jajka
gotujemy na twardo). Odstawiamy. Mięso z kurczaka pokroić w kosteczkę, przyprawić przyprawą do gyrosa i usmażyć na patelni. Odstawić do
wystudzenia. Kukurydzę i pieczarki odsączyć z zalewy. Ser żółty zetrzeć na tartce o grubych oczkach. Również odstawić.
Tortownicę o średnicy ok 23-24cm wyłożyć folią spożywczą. Na dnie ułożyć odsączone z zalewy pieczarki, nóżkami do góry. Następnie posypać posiekanym koperkiem. Na to wyłożyć marchewkę. Rozsmarować warstwę majonezu, lekko dogniatając warstwy. Doprawić solą i pieprzem. Następnie wyłożyć kurczaka i kukurydzę. Ponownie posmarować majonezem oraz doprawić odrobiną soli i pieprzu. Wysypać drobno posiekane jajka i starty ser, lekko osolić, posmarować majonezem. Na koniec wyłożyć ziemniaki, doprawić solą oraz pieprzem i również posmarować cienko majonezem. Przykryć sałatkę folią spożywczą i odstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Przed podaniem sałatkę odwrócić do góry dnem na płaski talerz. Delikatnie zsunąć obręcz tortownicy, uważając, by nie popsuć kształtu sałatki.Smacznego!
Bardzo fajnie wygląda. Może by ją przygotować na święta zamiast klasycznej sałatki jarzynowej...
OdpowiedzUsuń