Kapsalon krok po kroku
SKŁADNIKI: (na 2 porcje)
- 1 duży filet z kurczaka
- 2 łyżki przyprawy gyros
- 400 g frytek (mogą być mrożone)
- 4 plasterki żółtego sera (np Gouda)
- 2 duże garści poszatkowanej kapusty pekińskiej
- 1 mała cebula
- 1 mały pomidor
- olej do smażenia
- ketchup
SOS CZOSNKOWY:
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 zgnieciony ząbek czosnku
- sól, oregano do smaku
SPOSÓB WYKONANIA:
Mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawą. Odstawić do
zamarynowania na godzinę, następnie obsmażyć na patelni ze
wszystkich stron. Odłożyć. Frytki rozłożyć na blaszce piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia i piec zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Frytki przełożyć do foremek, dodać mięso kurczaka oraz ser żółty (opcjonalnie można polać ketchupem). Piec w temp. 180 st, aż ser się roztopi. W międzyczasie przygotować kapustę, pomidora pokroić w cząstki a cebulę w pół plasterki. Sos warto przygotować wcześniej. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić do lodówki. Z piekarnika wyjąć foremki z zapieczonymi frytkami i kurczakiem. Na wierzch ułożyć kapustę,
pomidory, cebulę. Na koniec wszystko polać sosem czosnkowym.
Źródło
Komentarze
Prześlij komentarz