Ciasto góra lodowa
BISZKOPT:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
KREM BUDYNIOWY:
- 500 ml mleka
- 2 żółtka
- 2 x budyń śmietankowy po 40g z cukrem
- 200 g masła
POLEWA:
- 200 g masła lub margaryny
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki mleka w proszku + 1 łyżka
- 1 1/2 łyżki kakao
DODATKOWO:
- 1/2 szklanki mocnego naparu z kawy
- opakowanie okrągłych biszkoptów ok. 200 g
Sposób wykonania:
Mąkę przesiewamy z kakao oraz proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od
żółtek i miksujemy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy
stopniowo cukier oraz po jednym żółtku. Za pomocą dużej łyżki drewnianej lub
szpatułki w kilku niedużych porcjach dodajemy suche składniki. Formę o wym.
24×24 cm lub nieco większą wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto
i pieczemy w temp. 170 C
przez około 35 min. do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu przekrawamy na
dwie części.
Zagotowujemy 350 ml mleka . W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz dodajemy żółtka. Gorące mleko zdejmujemy z ognia i powoli cały czas mieszając wlewamy mieszaninę z zimnego mleka. Gotujemy na niewielkim ogniu, aż budyń będzie mocno gęsty. Owijamy folią i zostawiamy, aż będzie w temperaturze pokojowej. Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce budyń.
Jeden blat biszkoptowy układamy w formie, nasączamy połową naparu z kawy i wykładamy jedną część kremu budyniowego. Przykrywamy drugim blatem i wykładamy pozostałą część kremu. Dół biszkopcików lekko ścinamy i wciskamy delikatnie w krem jeden obok drugiego w rzędach. Wkładamy na czas przygotowania polewy do lodówki.
Masło lub margarynę roztapiamy, następnie dodajemy wodę oraz cukier i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Cały czas mieszając wsypujemy mleko w proszku. Gotowy krem dzielimy na dwie części do jednego dodajemy przesiane kakao, natomiast do drugiego łyżkę mleka w proszku. Mieszamy szybko i wylewamy na ciasto, ponieważ polewa dosyć szybko tężeje. Wylewamy tworząc na cieście fikuśne esy floresy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Zagotowujemy 350 ml mleka . W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz dodajemy żółtka. Gorące mleko zdejmujemy z ognia i powoli cały czas mieszając wlewamy mieszaninę z zimnego mleka. Gotujemy na niewielkim ogniu, aż budyń będzie mocno gęsty. Owijamy folią i zostawiamy, aż będzie w temperaturze pokojowej. Miękkie masło przez chwilę miksujemy, następnie dodajemy po łyżce budyń.
Jeden blat biszkoptowy układamy w formie, nasączamy połową naparu z kawy i wykładamy jedną część kremu budyniowego. Przykrywamy drugim blatem i wykładamy pozostałą część kremu. Dół biszkopcików lekko ścinamy i wciskamy delikatnie w krem jeden obok drugiego w rzędach. Wkładamy na czas przygotowania polewy do lodówki.
Masło lub margarynę roztapiamy, następnie dodajemy wodę oraz cukier i mieszając doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Cały czas mieszając wsypujemy mleko w proszku. Gotowy krem dzielimy na dwie części do jednego dodajemy przesiane kakao, natomiast do drugiego łyżkę mleka w proszku. Mieszamy szybko i wylewamy na ciasto, ponieważ polewa dosyć szybko tężeje. Wylewamy tworząc na cieście fikuśne esy floresy. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Komentarze
Prześlij komentarz