Leczo z serkiem topionym
Mmm... sezon na paprykę i cukinie w pełni, więc od razu zabieram się za zrobienie leczo. Dziś pyszna propozycja tej węgierskiej zupy z dodatkiem serka topionego. Smacznego! :)
Leczo z serkiem topionym
Składniki:
2 papryki czerwone
1 papryka żółta
2 cukinie
1 cebula
puszka pomidorów krojonych
mały słoiczek koncentratu pomidorowego (około 190 g)
około 500 g kiełbasy
2 serki topione śmietankowe (razem około 200 g)
przyprawy (według uznania)
papryka ostra i słodka
sól ,pieprz
Sposób wykonania:
Cebule pokroić w kostkę, natomiast kiełbasę w półplasterki - podsmażyć na patelni, aż wszystko się zrumieni. Papryki pokroić w paski, cukinię w półplasterki. Wszystkie warzywa wrzucić do garnka i podlać wodą. Gotować na małym ogniu do miękkości. Po tym czasie dodać wcześniej podsmażoną kiełbasę z cebulą, pomidory w puszce i koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie wymieszać i zagotować. Dodać serki topione i gotować na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się serków. Doprawić i podawać z kromką świeżego chleba.
Komentarze
Prześlij komentarz