Leczo z serkiem topionym

Mmm... sezon na paprykę i cukinie w pełni, więc od razu zabieram się za zrobienie leczo. Dziś pyszna propozycja tej węgierskiej zupy z dodatkiem serka topionego. Smacznego! :)


Leczo z serkiem topionym


Składniki: 

2 papryki czerwone
1 papryka żółta 
2 cukinie
1 cebula
puszka pomidorów krojonych
mały słoiczek koncentratu pomidorowego (około 190 g)
około 500 g kiełbasy
2 serki topione śmietankowe (razem około 200 g)
przyprawy (według uznania)
papryka ostra i słodka
sól ,pieprz

Sposób wykonania:
Cebule  pokroić w kostkę, natomiast kiełbasę w półplasterki - podsmażyć na patelni, aż wszystko się zrumieni. Papryki pokroić w paski, cukinię w półplasterki. Wszystkie warzywa wrzucić do garnka i podlać wodą. Gotować na małym ogniu do miękkości. Po tym czasie dodać wcześniej podsmażoną kiełbasę z cebulą, pomidory w puszce i koncentrat pomidorowy. Wszystko dokładnie wymieszać i zagotować. Dodać serki topione i gotować na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się serków. Doprawić i  podawać z kromką świeżego chleba.



Komentarze

Popularne posty