Pleśniak z rabarbarem
Sezon na rabarbar już sie zaczął, wiec oczywiście trzeba zrobić ciasto!
Dziś pyszny pleśniak lub jak inni zwą skubaniec :)
Smacznego!
szkl. mąki
2 szkl. cukru
6 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
1 1/3 margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej (zastąpiłam łyżką kisielu truskawkowego)
na mus:
600g rabarbaru
1/3 szkl. cukru (można pominąć)
3 łyżki wody
Mąkę z proszkiem przesiać, dodać margarynę i żółtka.
Dodać 2/3 szklanki cukru i zagnieść kruche ciasto.
Podzielić na 3 cześci, do jednej z nich dodać kakao. Wstawić do lodówki/zamrażalnika na min.30min.
Rabarbar myjemy, czyścimy i kroimy w kosteczkę.
Dodać wodę, cukier i rozgotować.
Można zmiksować na mus, ja pominęłam.
Białka ubić na pianę, dodawać stopniowo pozostały cukier (1 1/3szkl.) a następnie łyżkę mąki ziemniaczanej (czy kisielu, który nadaje delikatny różowy kolorek).
Dużą, prostokątną blachę wykładamy papierem.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C.
Wyjmujemy ciasta z lodówki.
Na dół blaszki ścieramy na tarce (grube oczka) pierwszą część ciasta.
Na to wylewamy mus.
Ścieramy ciasto z kakao.
Wylewamy pianę z białek.
Na górę ścieramy kolejną część jasnego ciasta.
Piec ok.40min.
- See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2011/06/plesniak.html#sthash.V0HYBZED.dpufPleśniak z rabarbarem
Składniki:
4 szkl. mąki
2 szkl. cukru
6 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
1 1/3 margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
na mus:
600g rabarbaru
1/3 szkl. cukru (można pominąć)
3 łyżki wody
Sposób wykonania:
Mąkę z proszkiem przesiać, dodać margarynę i żółtka.
Dodać 2/3 szklanki cukru i zagnieść kruche ciasto.
Podzielić na 3 części, do jednej z nich dodać kakao. Wstawić do
lodówki/zamrażalnika na min.30min.
Rabarbar myjemy, czyścimy i kroimy w kosteczkę.
Dodać wodę, cukier i rozgotować.
Białka ubić na pianę, dodawać stopniowo pozostały cukier (1 1/3szkl.)
a następnie łyżkę mąki ziemniaczanej
Dużą, prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C.
Wyjmujemy ciasta z lodówki.
Na dół blaszki ścieramy na tarce (grube oczka) pierwszą część ciasta.
Na to wylewamy rabarbar.
Ścieramy ciasto z kakao.
Wylewamy pianę z białek.
Na górę ścieramy kolejną część jasnego ciasta.
Piec ok.40min.
4 szkl. mąki
2 szkl. cukru
6 jajek (żółtka i białka oddzielnie)
1 1/3 margaryny
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżki kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej (zastąpiłam łyżką kisielu truskawkowego)
na mus:
600g rabarbaru
1/3 szkl. cukru (można pominąć)
3 łyżki wody
- See more at: http://www.dusiowakuchnia.pl/2011/06/plesniak.html#sthash.V0HYBZED.dpuf
super wyszło,nie robiłam jeszcze takiego pleśniaka z rabarbarem,ciekawy przepis.polecam moje ciasto budyniowe z rabarbarem i innymi owocami.
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/niedzielny-akomczuszek.html