Biszkoptowa rolada z musem jabłkowym

Klasyczna rolada z wykorzystaniem jabłek. Pyszna, delikatna, a przede wszystkim szybka w zrobieniu. Polecam!


Biszkoptowa rolada z musem jabłkowym

Biszkoptowa rolada z musem jabłkowym

Składniki:

 Biszkopt:
5 jajek
3/4  szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Dodatkowo:
2 małe słoiczki domowego musu jabłkowego
1 galaretka cytrynowa

Sposób wykonania:
 Biszkopt: Białka ubić dodać cukier, po jednym żółtku , mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika do temperatury 170°C . Piec 20 minut.
W tym czasie zagotować mus z jabłek, dosypując do niego galaretkę.Odstawić.
Biszkopt wyjąć z piekarnika, jeszcze gorący przełożyć na ściereczkę do góry papierem do pieczenia. Delikatnie zdjąć papier. Na to wyłożyć letni mus jabłkowy(zostawiając ok. 2 cm marginesu nie posmarowanego ciasta , tak aby podczas zwijania nadzienie nie wypływało) Zwinąć  razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku. Odstawić na kilka godzin. 
Smacznego!

Komentarze

  1. Wspaniale wygląda, z jabłkami - świetny pomysł ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty