Biszkoptowa rolada z musem jabłkowym
Klasyczna rolada z wykorzystaniem jabłek. Pyszna, delikatna, a przede wszystkim szybka w zrobieniu. Polecam!
Biszkoptowa rolada z musem jabłkowym
Biszkoptowa rolada z musem jabłkowym
Składniki:
Biszkopt:
5 jajek
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
2 małe słoiczki domowego musu
jabłkowego
1 galaretka cytrynowa
Sposób wykonania:
Biszkopt: Białka ubić
dodać cukier, po jednym żółtku , mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i wstawić do nagrzanego
piekarnika do temperatury 170°C . Piec 20 minut.
W tym czasie zagotować mus z jabłek,
dosypując do niego galaretkę.Odstawić.
Biszkopt wyjąć z piekarnika, jeszcze
gorący przełożyć na ściereczkę do góry papierem do pieczenia. Delikatnie zdjąć
papier. Na to wyłożyć letni mus jabłkowy(zostawiając ok. 2 cm marginesu nie
posmarowanego ciasta , tak aby podczas zwijania nadzienie nie wypływało) Zwinąć
razem ze ściereczką wzdłuż dłuższego boku. Odstawić na kilka godzin.
Smacznego!
Wspaniale wygląda, z jabłkami - świetny pomysł ;) pozdrawiam
OdpowiedzUsuń