Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką
Smaki dzieciństwa... czyli ciasto drożdżowe! W połączeniu z jabłkami i kruszonką jest rewelacyjne! Polecam :)
Ciasto drożdżowe z jabłkami i kruszonką
Składniki:
500 g mąki
40 g świeżych drożdży
250 ml letniego mleka
125 g cukru
1 cukier waniliowy
100 g roztopionego masła
1 jajko
szczypta soli
5-6 średnich jabłek pokrojonych w plasterki
100 g rodzynek
500 g mąki
40 g świeżych drożdży
250 ml letniego mleka
125 g cukru
1 cukier waniliowy
100 g roztopionego masła
1 jajko
szczypta soli
5-6 średnich jabłek pokrojonych w plasterki
100 g rodzynek
Kruszonka:
100 g mąki
50 g cukru
50 g zimnego masła
Sposób wykonania:
Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i 100 ml mleka,odstawić na 15 minut i przykryć ściereczką.
Resztę mleka z masłem podgrzać w rondelku aż masło się rozpuści.Pozostałe składniki czyli mąka,cukier,sól, cukier waniliowy, rodzynki i jajko mieszamy w misce,powoli dodajemy roztopione masło z mlekiem a na końcu drożdże,wyrobić ciasto,odstawić do wyrośnięcia na 2 godz w ciepłe miejsce,przykryć ściereczką.Formę wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą lub kaszą manną,po wyrośnięciu ciasto przełożyć do formy,przykryć ściereczką i pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.Pokrojone w plasterki jabłka wyłożyć na nasze ciasto i posypać kruszonką.
Z mąki,masła,cukru i soli zagniatamy kruszonkę,owijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut do schłodzenia.
Ciasto pieczemy 40-45 minut w temperaturze 180 stopni,do suchego patyczka.
Mniam, pyszności :) Uwielbiam takie :)
OdpowiedzUsuń