Tradycyjna domowa szarlotka
Szarlotka domowej roboty? Zdecydowanie tak! Najlepiej smakuje podawana na ciepło z gałką waniliowych lodów. Polecam!
Tradycyjna domowa szarlotka
Składniki
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka drobnego cukru
1 cukier wanilinowy
250 g zimnego masła roślinnego (może być masło lub margaryna)
4 jajka
Jabłka:
2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka)
około 12 łyżeczek cukru
1 cukier waniliowy
5 -10 dag rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka drobnego cukru
1 cukier wanilinowy
250 g zimnego masła roślinnego (może być masło lub margaryna)
4 jajka
Jabłka:
2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka)
około 12 łyżeczek cukru
1 cukier waniliowy
5 -10 dag rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania
Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i
razem z cukrem oraz cukrem wanilinowym lekko podsmażyć, tak aby się
nie rozpadły. Dodać rodzynki i cynamon.
Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia
bezpośrednio na stolnicę, dodać 3/4 szklanki cukru, cukier wanilinowy oraz
masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko
ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Jedną część ciasta rozwałkować (przełożyć do
prostokątnej formy). Wstawić do lodówki. Białka z 3 jaj ubić na pianę,
następnie stopniowo dodawać resztę (1/4 szklanki) cukru, ciągle ubijając, aż
piana będzie sztywna i błyszcząca.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę z ciastem wyjąć
z lodówki, wyłożyć jabłka. Przykryć ubitą pianą z białek. Na wierzch
położyć drugą część rozwałkowanego ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1
godzinę Po upieczeniu posypać cukrem pudrem
Moja mama nigdy nie przesmaża jabłek... daje surowe :)
OdpowiedzUsuń