Tradycyjna domowa szarlotka

Szarlotka domowej roboty? Zdecydowanie tak! Najlepiej smakuje podawana na ciepło z gałką waniliowych lodów. Polecam!




Tradycyjna domowa szarlotka


Składniki

Ciasto:
  3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szklanka drobnego cukru
  1 cukier wanilinowy
250 g zimnego masła roślinnego (może być masło lub margaryna)

4 jajka

Jabłka:
2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka)
około 12 łyżeczek cukru
  1 cukier waniliowy
5 -10 dag rodzynek
1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania
Jabłka obrać, pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem wanilinowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać rodzynki i cynamon.
Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać 3/4 szklanki cukru, cukier wanilinowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.
Jedną część ciasta rozwałkować (przełożyć do prostokątnej formy). Wstawić do lodówki. Białka z 3 jaj ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać resztę (1/4 szklanki) cukru, ciągle ubijając, aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Formę z ciastem wyjąć z lodówki, wyłożyć jabłka. Przykryć ubitą pianą z białek. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę Po upieczeniu posypać cukrem pudrem



Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty