Ryba po grecku

Prosty i szybki sposób na rybę, a za to jak smakuje! Smacznego! :)


Ryba po grecku

 Składniki:
1 kg filetów ryby mrożonej (mintaj, sola)
2 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
3cebule
duży słoiczek koncentratu pomidorowego
łyżka pikantnego ketchupu
sól , pieprz, ostra papryka mielona
olej do smażenia
mąka do panierowania ryby
1/2 szklanki wody

Sposób wykonania:
Filety rybne obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju przez kilka minut z obu stron. Odłożyć na bok. Następnie na tarce o dużych oczkach zetrzeć jarzyny. Rozgrzać olej w garnku z grubym dnem i smażyć przez kilka chwil, po tym czasie dodać cebulę pokrojoną w półplasterki. Podlać wodą i dusić około 10 min. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, łyżkę ketchupu. Doprawić solą, pieprzem i papryką ostrą.
Rybę ułożyć na półmisku, na to podsmażone warzywa. Można podawać zarówno na ciepło jak i na ziemno.

Komentarze

Popularne posty