Ryba po grecku
Prosty i szybki sposób na rybę, a za to jak smakuje! Smacznego! :)
Ryba po grecku
Składniki:
1 kg filetów ryby mrożonej (mintaj, sola)
2 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
3cebule
duży słoiczek koncentratu pomidorowego
2 średnie marchewki
2 średnie pietruszki
3cebule
duży słoiczek koncentratu pomidorowego
łyżka pikantnego ketchupu
sól , pieprz, ostra papryka mielona
olej do smażenia
sól , pieprz, ostra papryka mielona
olej do smażenia
mąka do panierowania ryby
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki wody
Sposób wykonania:
Filety rybne obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju przez kilka minut
z obu stron. Odłożyć na bok. Następnie na tarce o dużych oczkach zetrzeć jarzyny. Rozgrzać olej
w garnku z grubym dnem i smażyć przez kilka chwil, po tym czasie dodać cebulę
pokrojoną w półplasterki. Podlać wodą i dusić około 10 min. Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy, łyżkę ketchupu. Doprawić solą, pieprzem i
papryką ostrą.
Rybę ułożyć na półmisku, na to podsmażone warzywa. Można podawać
zarówno na ciepło jak i na ziemno.
Komentarze
Prześlij komentarz