Krokiety z mięsem
Mmm.. krokiety! Są pyszne z każdym farszem. Dziś zaprezentuje Wam faszerowane mięsem. Idealnie pasują z czerwonym barszczem.
Smacznego!
Krokiety z mięsem
Składniki
ciasto naleśnikowe:
2 szklanki mąki
2 szklanki wody
2 jajka
1 łyżka oleju
farsz:
500 g mięsa mielonego, np. drobiowego
1 cebula
sól i pieprz
100 g śmietany 12–18%
1 jajko
dodatkowo:
1 jajko
bułka tarta
olej do smażenia
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki na naleśniki dokładnie mieszamy. Pozostawiamy ciasto
na około 30 minut w lodówce, aby odpoczęło. Następnie smażymy naleśniki
z obu stron na odrobinie oleju. Cebulę krojmy drobno, wrzucam ją na olej i podsmażam, dodajemy zmielone mięso, np. drobiowe.
Następnie doprawiam solą i pieprzem, i mieszam, aby mięso nie złączyło się w zbyt duże kawałki.
Dodajemy śmietanę, wbijamy jajko i mieszamy. Farsz nakładamy na podsmażone naleśniki i rolujemy. Obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce. Smażymy na oleju, aż będą rumiane.
Komentarze
Prześlij komentarz