Sernik krakowski
Popularny sernik krakowski.. kruchy spód, pyszna masa serowa i kratka na wierzchu :) Koniecznie musicie spróbować! Smacznego! :)
Sernik krakowski
Składniki:
kruche ciasto
250g mąki pszennej
100g cukru
125g masła
8g cukru waniliowego
1 jajko
masa serowa
1 kg mielonego trzykrotnie twarogu
8 jajek
100g masła
200g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
3 łyżki mąki ziemniaczanej
aromat śmietankowy
żółtko do posmarowania pasków
100g rodzynek
Sposób wykonania:
Ciasto: Z podanych składników zagniatamy szybko kruche ciasto i wkładamy je zawinięte w
lnianą ściereczkę do lodówki na około 30min do schłodzenia. Dobrze chłodzone
ciasto wyjmujemy i po odłożeniu około 1/3 jego części, resztą wylepiamy dno
natłuszczonej formy. Po wylepieniu spodu blaszki nakłuwamy ciast gęsto
widelcem. Podpiekamy spód w nagrzanym do 170 st.C piekarniku około 10min.
Masa : Masło, 100 g cukru i cukier waniliowy ucieramy mikserem na gładką i puszystą masę. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku i łyżce twarogu nie przerywając ucierania. Wsypujemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Białka jajek ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy do nich pozostały cukier i delikatnie łączymy z masą serową.
Powstałą masę wylewamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy kratkę z pasków ciasta, które nam pozostało po wylepieniu dna blaszki. Pieczemy 50 - 60 min. w temperaturze 170st.C
Sernik wspaniały, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Wygląda wspaniale:)
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda wyjątkowo kusząco :)
OdpowiedzUsuń