Pierś z kurczaka w cieście francuskim
Jedno z lepszych dań, które ostatnio jadłam. Obłędnie pyszne, bardzo sycące i dość proste w przygotowaniu. Bardzo polecam! :)
Pierś z kurczaka w cieście francuskim
Składniki: ( na 4 porcje)
1 podwójna pierś z kurczaka
2 opakowania ciasta francuskiego
6 pieczarek
4 plasterki sera żółtego
ketchup
sól, pieprz
oliwa z oliwek
opakowanie przyprawy do gyrosa
jedno jajko
Sposób wykonania:
Dzień wcześniej kroimy pierś tak aby otrzymać cztery równe części. Zasypujemy
ją przyprawą do gyrosa i odstawiamy na
całą noc(albo należy po prostu zrobić to kilka godzin wcześniej.) Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażam na odrobinie oliwy z oliwek aż zmiękną.
Doprawiamy solą i pieprzem. Pierś z
kurczaka lekko podsmażamy z obu stron. Ostawiamy do ostygnięcia.
Rozwijamy ciasto francuskie. Ciasto przekrawamy na pół (wzdłuż
dłuższego boku należy zrobić nacięcia ok. 8 cm, w odstępach co około 2cm. Na
niepocięty środek nakładamy pierś, na to rozsmarowujemy łyżeczkę ketchupu,
następnie układamy pieczarki i plasterek żółtego sera. Zaplatamy paseczki od
ciasta, od lewej do prawej. (pozostawiając malutkie przestrzenie aby mięso
podczas pieczenia mogło swobodnie oddychać. Tak przygotowane cztery porcje
smarujemy roztrzepanym jajkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do około
220 st na 30 min.
Komentarze
Prześlij komentarz