Ciasto Maxi King
Fantastyczne ciasto, szczególnie dla osób lubiących mega słodkie desery. Bardzo polecam! :)
Ciasto Maxi King
Składniki na mleczny krem:
250g masła 82%
1/2 szkl cukru pudru
3 szkl. mleka w proszku (takiego miałkiego nie w granulkach)
400g serka waniliowego typu Danio
ponadto:
510g masy kajmakowej w puszce(użyłam połowę)
400g herbatników maślanych (ok.60szt)
Składniki na polewę:
100g czekolady mlecznej
100g czekolady gorzkiej
1/3 szkl śmietany kremówki
150g orzechów ziemnych solonych(użyłam włoskich)
Masło utrzeć do białości z cukrem pudrem. Następnie naprzemiennie dodawać serek i mleko w proszku. Utrzeć na gładki krem.
W blaszce (24x37) wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć pierwszą
warstwę herbatników. Na nie rozsmarować połowę masy mlecznej i przykryć
drugą warstwa herbatników. Wyłożyć masę kajmakową i dokładnie ją
rozprowadzić po herbatnikach. Na niej rozsmarować pozostałą masę mleczną
i znów ostatnia tym razem warstwa herbatników.
Czekolady połamać i razem ze śmietana rozpuścić w kąpieli wodnej na
gładko. Orzechy przesiać na sitku pozbywając się części soli (nie
całkowicie!) Orzechy w zależności od upodobań albo pozostawiamy w
całości albo siekamy drobno. Wrzucamy do rozpuszczonych czekolad i
dokładnie mieszamy. Polewę rozprowadzić na wierzchu ciasta. Schłodzić w
lodówce kilka godzin a najlepiej przez całą noc. Ciasto na drugi dzień
mięknie. Herbatniki łapią wilgoć od kremu i stają się mięciutkie.
Komentarze
Prześlij komentarz