Wilgotny piernik ekspresowy
Pyszny, wilgotny i bardzo aromatyczny piernik. Gorąco polecam! :)
Wilgotny piernik ekspresowy
Składniki-Ciasto:
200 g dżemu (najlepiej z czarnej porzeczki)
2 i ½ szklanki mąki
0,5 szklanki cukru
0,5 szklanki płynnego miodu
1 szklanka mleka
½ szklanki oleju słonecznikowego
3 duże jajka
1-2 łyżki kakao
1 łyżeczka sody
1 łyżka cynamonu* 1 łyżeczka zmielonych goździków
½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
½ łyżeczki sproszkowanego imbiru
¼ łyżeczki kardamonu
100 g sparzonych rodzynek
50 g posiekanych orzechów włoskich lub migdałów
Polewa czekoladowa
100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady100 ml śmietanki kremówki (płynnej)
1-2 łyżki oleju
100 g mlecznej lub gorzkiej czekolady100 ml śmietanki kremówki (płynnej)
1-2 łyżki oleju
*cynamon, goździki, imbir i kardamon w podanych proporcjach można zastąpić 2 łyżkami przyprawy do piernika
Sposób wykonania:
Ciasto:
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z sodą, przyprawami i kakao. Dodać cukier, płynny miód, mleko, dżem i olej. Zmiksować.
W drugim naczyniu utrzeć jajka na puszystą masę. Dodać do ciasta. Ponownie zmiksować na mniejszych obrotach.
Sparzone rodzynki odcisnąć na sicie, obtoczyć w mące i dodać razem z posiekanymi orzechami do ciasta. Delikatnie wymieszać.
Keksówkę o wymiarach ok. 25-30 cm x 11 cm wyłożyć papierem do wypieków. Przelać ciasto do foremki.
Piec około 50-60 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170-180°C (grzałka góra dół) lub 160°C (termoobieg).
Upieczony piernik studzić na kratce. Przestudzony polać polewą czekoladową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (jak w przepisie na mięciutki piernik bakaliowy). Polać nią ciasto.
Mąkę przesiać do miski i wymieszać z sodą, przyprawami i kakao. Dodać cukier, płynny miód, mleko, dżem i olej. Zmiksować.
W drugim naczyniu utrzeć jajka na puszystą masę. Dodać do ciasta. Ponownie zmiksować na mniejszych obrotach.
Sparzone rodzynki odcisnąć na sicie, obtoczyć w mące i dodać razem z posiekanymi orzechami do ciasta. Delikatnie wymieszać.
Keksówkę o wymiarach ok. 25-30 cm x 11 cm wyłożyć papierem do wypieków. Przelać ciasto do foremki.
Piec około 50-60 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 170-180°C (grzałka góra dół) lub 160°C (termoobieg).
Upieczony piernik studzić na kratce. Przestudzony polać polewą czekoladową. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (jak w przepisie na mięciutki piernik bakaliowy). Polać nią ciasto.
Komentarze
Prześlij komentarz