Śledzie po kaszubsku
Chyba jedne z lepszych śledzi jakie jadłam w życiu. Naprawdę smak jest rewelacyjny. Polecam! :)
Śledzie po kaszubsku
Składniki:
5 śledzi
2 duże cebule
5 kuleczek ziela angielskiego
4 liście laurowe
słoiczek (200 g) koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki cukru(dałam miód)
1 łyżka octu
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki wody
2 ogórki kiszone
łyżeczka majeranku
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Sposób wykonania:
Śledzie zalewamy wodą i moczymy ok. 2 - 3 godzin. Następnie kroimy na
mniejsze kawałeczki. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Gdy
będzie miękka dodajemy zmieszany koncentrat z wodą, ocetem, zielem,
liściem, cukrem i majerankiem. Wlewamy do cebuli, dodajemy drobno
pokrojone w kostkę ogórki, sól i pieprz. Dusimy jeszcze ok. 15 - 20
minut. Studzimy.
Następnie układamy śledzie na przemian z cebulą, zaczynając i kończąc na cebuli. Odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki, aby przeszły między sobą smaki.
Następnie układamy śledzie na przemian z cebulą, zaczynając i kończąc na cebuli. Odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki, aby przeszły między sobą smaki.
Komentarze
Prześlij komentarz