Śledzie po kaszubsku

Chyba jedne z lepszych śledzi jakie jadłam w życiu. Naprawdę smak jest rewelacyjny. Polecam! :)


Śledzie po kaszubsku

 
Składniki: 
5 śledzi
2 duże cebule
5 kuleczek ziela angielskiego
4 liście laurowe
słoiczek (200 g) koncentratu pomidorowego
2 łyżeczki cukru(dałam miód)
1 łyżka octu
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki wody
2 ogórki kiszone
łyżeczka majeranku
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

Sposób wykonania:
 Śledzie zalewamy wodą i moczymy ok. 2 - 3 godzin. Następnie kroimy na mniejsze kawałeczki. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Gdy będzie miękka dodajemy zmieszany koncentrat z wodą, ocetem, zielem, liściem, cukrem i majerankiem. Wlewamy do cebuli, dodajemy drobno pokrojone w kostkę ogórki, sól i pieprz. Dusimy jeszcze ok. 15 - 20 minut. Studzimy.
Następnie układamy śledzie na przemian z cebulą, zaczynając i kończąc na cebuli. Odstawiamy najlepiej na całą noc do lodówki, aby przeszły między sobą smaki.

Komentarze

Popularne posty