Sernik z rosą
Pyszny, delikatny, klasyka wśród serników. Smacznego!
Sernik z rosą
Składniki
spód kruchy:
ok. 300 g mąki
125 g masła
2 żółtka
5 łyżek cukru pudru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru waniliowego
masa serowa:
1 kg sera
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 duży budyń
ok.1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju lub masła
2 jajka całe
4 żółtka
3/4 szklanki cukru
pianka z rosą:
6 białek
1 szklanka cukru
Sposób wykonania:
Przygotowanie zaczynam od zrobienia kruchego ciasta. Mąkę mieszam z
cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, dodaję masło i
siekam. Wbijam następnie dwa żółtka (spokojnie białka przydadzą się do
piany) i zagniatam.Wylepiam formę (od 30-40 x 25 cm) ciastem. Do misy wrzucam cztery żółtka i dwa jaja i dodaję cukier, kręcę aż
będzie jasna masa (w kolorze koglu), dodaję ser i miksuję dokładnie.
Dodaję też cukier waniliowy lub aromat, mleko, olej, budyń,
itd. Miksuję.
Wylewam masę serową na kruchy spód (nie zapiekałam!).
Wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika i piekę 45 minut. Do sześciu białek dodaję cukier i kręcę na sztywną pianę.
Po tych 45 minutach pieczenia otwieram piekarnik, nakładam pianę,
zamykam i piekę w 180°C ok. 10-15 minut. Uwaga, nie ma być to beza a
taka pianka, która lekko klapnie po upieczeniu, ale dzięki temu pojawią
się kropelki rosy. Im dłużej będziecie piec tym pianka będzie bardziej
sucha a kropelki mniejsze.
W piekarniku z termoobiegiem czas można dodatkowo skrócić o dwie minuty.
Komentarze
Prześlij komentarz