Wątróbka w sosie własnym
Na blogu niedawno ukazał się przepis na wątróbkę Smażona wątróbka z cebulką Dziś z pysznym sosem. Smacznego! :)
Wątróbka w sosie własnym
Składniki:
400 g wątróbki wieprzowej
2 duże cebule
3 ząbki czosnku
ziele angielski
liść laurowy
zioła prowansalskie
2 łyżki mąki
olej
około 300-400ml bulionu
Sposób wykonania:
Wątróbkę oczyszczamy i moczymy w zimnej wodzie około 15min. Po tym czasie rozgrzewamy olej na patelni i układamy na nim wątróbkę, wcześniej obtoczoną w mące. Smażymy na rumiany kolor z obu stron. Następnie wątróbkę przekładamy do garnka i podlewamy bulionem. Dokładmy cebule pokrojoną w pół plasterki oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Dorzucamy również ziele, liścia laurowego i wszystko dusimy do miękkości. W odrobinie wody rozprowadzamy mąkę i dodajemy do sosu. Na koniec doprawiamy solą, pieprze oraz ziołami.
Komentarze
Prześlij komentarz