Rogaliki 3 składnikowe
Rogaliki 3 składnikowe
Składniki:
Dodatkowo
- powidła śliwkowe/marmolada
- krem czekoladowy
- cukier puder
Sposób wykonania:
Mąkę przesiać przez sitko. Dodać masło pokrojone w kostkę oraz serek homogenizowany. Zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie wyciągnąć ciasto z lodówki, podzielić na 4 części i każdą z nich rozwałkować cienko w kształt koła (jeśli ciasto jest nieco klejące, to można je trochę podsypać mąką). Kolejno podzielić koło na 8 części, tak by powstało 8 trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta nałożyć ulubione nadzienie u mnie powidła śliwkowe i krem czekoladowy i zwinąć od szerszej krawędzi (podstawy trójkąta) do węższej (wierzchołka trójkąta), tworząc rogaliki. Rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 st.C. Włożyć rogaliki do piekarnik i piec przez ok. 15-20 minut (do zarumienia). Ostudzić. Oprószyć rogaliki cukrem pudrem.
Polecam!
Komentarze
Prześlij komentarz