Tort bezowy
Tort bezowy
Składniki na blaty bezowe:
- 6 białek
- szczypta soli
- 250 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na którym narysować 2 okręgi (najprościej odrysować jakiś talerz obiadowy).
W misie miksera ubić na sztywno białka ze szczyptą soli, dalej ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Dodać sok z cytryny i ubić. Na końcu delikatnie wmieszać przesianą skrobię ziemniaczaną. Masę bezową wyłożyć równomiernie na narysowane koła. Piec przez 1 godzinę w temperaturze 140ºC. Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik - pozostawić do wystudzenia na kilka godzin lub na całą noc.
Składniki na krem:
- 250 g serka mascarpone, schłodzonego
- 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
- 2-3 łyżki cukru pudru
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki na krem kawowy umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu.Gotowym kremem przełożyć blaty bezowe. Udekorować według uznania. Tort nadaje się od razu do spożycia. Przechowywać w lodówce.
Polecam!
Komentarze
Prześlij komentarz