Polędwiczki wieprzowe w sosie z suszonych grzybów - krok po kroku
Polędwiczki wieprzowe w sosie z suszonych grzybów - krok po kroku
SKŁADNIKI:
15 g suszonych grzybów
polędwiczka wieprzowa *
1 mała cebula
1/2 łyżeczki papryki słodkiej, pieprzu i 3/4 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
1/2 łyżki masła
2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, 2 małe ząbki czosnku
2 liście laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, 2 małe ząbki czosnku
1 czubata łyżka śmietany 18 %
SPOSÓB WYKONANIA:
Suszone grzyby zalać 1 szklanką wody i zostawić na noc do namoczenia. Polędwiczkę pokroić na 1,5 cm plasterki, rozpłaszczyć je palcami. Posypać solą, pieprzem, papryką słodką i odłożyć. Na dużej patelni na łyżce oleju zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę.
Następnie dodać grzyby z wodą, ziele angielskie, liście laurowe i drobno pokrojony czosnek. Mieszając dusić do miękkości grzybów . Dodać masło i smażyć jeszcze przez 1 - 2 minuty. Zdjąć z
patelni i odłożyć na miseczkę. Na tę samą patelnię włożyć mięso i smażyć na łyżce oleju po około 2 minuty z każdej strony. Dodać podsmażone grzyby z
cebulą. Oddzielnie połączyć śmietankę z odrobiną sosu z patelni, wlać
na patelnię i zagotować.
* (ja wykorzystałam około 250 g polędwiczki, czyli połowę dużej polędwiczki. Jest to porcja dla dwóch osób. )
Komentarze
Prześlij komentarz