Krewetki na maśle z czosnkiem, chili i natką

Krewetki na maśle z czosnkiem, chili i natką

Składniki:
250 g (około 20 sztuk) krewetek (surowych lub gotowanych, mrożonych lub świeżych)
4 ząbki czosnku, drobno posiekane
pół papryczki chili drobno posiekanej
40 g masła
50 ml białego wina (opcjonalnie, ale warto)
sól do smaku
listki z 2 gałązek natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Mrożone krewetki włożyć do miski, wlać letnią wodę i rozmrozić. Nieobrane krewetki obrać z pancerzy (pozostawić ogonki). Nieoczyszczone krewetki naciąć lekko nożem wzdłuż tułowia i usunąć czarne jelito. Tak przygotowane krewetki opłukać i dokładnie osuszyć.Na patelni podgrzać połowę masła, włożyć drobno posiekany czosnek, chili i smażyć przez pół minuty. Włożyć krewetki i smażyć przez minutę z jednej strony.Wlać wino i na większym ogniu odparować. Zmniejszyć ogień do średniego, krewetki przewrócić na drugą stronę i smażyć przez kolejną minutę. Przewrócić krewetki rozcięciem do dołu i smażyć jeszcze przez pół minuty. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki, resztę masła. Roztopić masło i odstawić z ognia. Podawać z bagietką.

Komentarze

Popularne posty