Carpaccio z buraka


Składniki:
– 3 duże buraki
– ser feta ok. 150 g
– garść rukoli
– do dressingu: musztarda sarepska, miód, oliwa, cytryna, sól, pieprz

Sposób wykonania:
Buraki wyszoruj, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz około 1 godz. w temperaturze 200 stopni. Buraki wystudż, obierz ze skóry, pokrój w cienkie plasterki i ułóż na talerzu. Na to wykładamy umytą rukolę oraz ser feta pokrojony w kostkę. Na koniec przygotuj dressing. Do słoika wlej kilka łyżek oliwy z oliwek, jedną czubatą łyżeczkę musztardy sarepskiej, sok z cytryny i trochę miodu plus sól i pieprz do smaku (na oko, trzeba wyczuć smak, który będzie dla nas odpowiedni). Mieszamy energicznie, aż wszystkie składniki dressingu połączą się. Na koniec skropić sałatkę dresingiem.
Smacznego!

Komentarze

Popularne posty