Sajgonki
Kiedy wszyscy szykują się do świąt a Ty po prostu masz ochotę na sajgonki.. a co! W kolejnym poście nawiąże do przepisów świątecznych które już pojawiły się na blogu a dziś SAJGONKI, czyli danie kuchni chińskiej Mogą być spożywane na zimno ale osobiście wole te smażone. Gorąco polecam!
Składniki:
1 opakowanie papieru ryżowego
500 g mięsa mielonego
2 średnie marchewki
1 cebula
kilka liści kapusty pekińskiej
1 garść suszonych grzybów mun
50 g makaronu ryżowego
sos sojowy, pieprz, olej do smażenia
Sposób wykonania:
Marchewkę ścieramy na tartce o grubych oczkach.
Cebule drobno siekamy, podsmażamy razem z marchewką na oleju. Dodajemy mięso. Wszystko razem smażymy Na tym etapie możemy dodać sos sojowy, pieprz. Ilość według uznania (ja dałam około 3 łyżek sosu). Na koniec dodajemy (wcześniej namoczone) i posiekane w słupki grzyby mun, posiekane 4 liście kapusty pekińskiej oraz przygotowany wg instrukcji na opakowaniu makaron ryżowy. Wszystko razem podsmażamy jeszcze kilka minut. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia.
Przygotowujemy papier ryżowy. Moczmy płatki i nakładamy farsz i zawijamy jak krokiety. Można zawinąć w dwa płatki wtedy są bardziej chrupiące. Smażymy na głębokim oleju z dwóch stron.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz