Tort bezowo- kawowy
Pani beza się poleca! :)
Składniki na blaty bezowe:
6 białek
szczypta soli
250 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na którym narysować 2 okręgi o średnicy 20 cm (najprościej odrysować jakiś talerzyk lub miseczkę).W misie miksera ubić na sztywno białka ze szczyptą soli, dalej ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Dodać sok z cytryny i ubić. Na końcu delikatnie wmieszać przesianą skrobię ziemniaczaną. Masę bezową wyłożyć równomiernie na narysowane koła. Piec przez 1 godzinę w temperaturze 140ºC. Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik - pozostawić do wystudzenia na kilka godzin lub na całą noc.
Składniki na krem kawowy:
250 g serka mascarpone, schłodzonego
250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
2 łyżeczki kawy instant rozpuszczone w 1 łyżce gorącej wody,
schłodzone
2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki na krem kawowy umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu.Gotowym kremem przełożyć blaty bezowe. Udekorować według uznania. Tort nadaje się od razu do spożycia. Przechowywać w lodówce.
6 białek
szczypta soli
250 g drobnego cukru do wypieków
1 łyżeczka soku z cytryny
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, na którym narysować 2 okręgi o średnicy 20 cm (najprościej odrysować jakiś talerzyk lub miseczkę).W misie miksera ubić na sztywno białka ze szczyptą soli, dalej ubijając dodawać cukier, łyżka po łyżce, co bardzo ważne - stopniowo. Dodać sok z cytryny i ubić. Na końcu delikatnie wmieszać przesianą skrobię ziemniaczaną. Masę bezową wyłożyć równomiernie na narysowane koła. Piec przez 1 godzinę w temperaturze 140ºC. Wyłączyć i lekko uchylić piekarnik - pozostawić do wystudzenia na kilka godzin lub na całą noc.
Składniki na krem kawowy:
250 g serka mascarpone, schłodzonego
250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
2 łyżeczki kawy instant rozpuszczone w 1 łyżce gorącej wody,
schłodzone
2 łyżki cukru pudru
Wszystkie składniki na krem kawowy umieścić w misie miksera i ubić do otrzymania gęstego kremu.Gotowym kremem przełożyć blaty bezowe. Udekorować według uznania. Tort nadaje się od razu do spożycia. Przechowywać w lodówce.
Komentarze
Prześlij komentarz