Ciasto z bananami i czekoladą
Szukając przepisu na ciasto z bananami, natrafiłam na poniższy przepis. To
ciasto jest nieziemsko pyszne. Połączenie bananów z kremem i biszkoptem jest
znakomite. Gorąco polecam.
Ciasto z bananami i czekoladą
Składniki:
Biszkopt:
5 dużych jajek – osobno żółtka i białka
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
3 łyżki kakao bez cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Środek:
500 ml śmietanki kremówki 36%
100g poszatkowanej mlecznej czekolady
1 śnieżka w proszku
około 7 bananów
sok z 1/2 cytryny
Do nasączenia:
1/3 szklanki wody
2-3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Polewa:
10 łyżek wody
10 łyżek cukru
100g masła
5 łyżek dobrego kakao bez cukru
Sposób wykonania:
Środek:
200 ml śmietany kremówki zagotować w rondelku z grubym dnem. Zdjąć z ognia
i dodać poszatkowaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi (jeśli się
nie roztopi, proszę rondelek postawić na małym ogniu i cały czas mieszać, aż
czekolada się roztopi). Czekoladową śmietankę nakryć folią spożywczą i odstawić
do ostygnięcia. Następnie schłodzić ją dobrze w lodówce.
Biszkopt:
Piekarnik nastawić na 160 st na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół
180oC). Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać
stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać
żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.. Na wierzch jajecznej
masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać aromat i delikatnie
wymieszać łyżką lub szpatułką.Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej
papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez
około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego
ostygnięcia.Ostygnięte ciasto przeciąć w poziomie na dwie części. Jedną część
biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki.
Składniki do nasączenia wymieszać i połową nasączyć biszkopt w blaszce.
Banany obrać, przepołowić i skropić sokiem z cytryny. Poukładać je na wierzchu
ciasta. Pozostałe 300 ml śmietany kremówki ubić na sztywno ze śnieżką. Pod
koniec dodać schłodzoną czekoladową śmietankę i wyłożyć na banany w
blaszce, wyrównać . Na wierzchu położyć drugą część biszkoptu i nasączyć go
resztą ponczu.
Polewa:
Składniki na polewę przełożyć do rondelka i zagotować. Gotować na małym
ogniu przez około 4-5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na
około 15 minut. Gotową polewą udekorować wierzch ciasta. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin (można na
całą noc).
Bardzo fajne i z pewnością smakuje wybornie.
OdpowiedzUsuńZapraszam do moich przepisów :) pomysły na kolację
Bardzo smacznie wygląda ☺
OdpowiedzUsuńWygląda po prostu wspaniale! Zjadłabym !
OdpowiedzUsuńDziękuje i zachęcam do wypróbowania przepisu :)
OdpowiedzUsuń