Ciasto z bananami i czekoladą

Szukając przepisu na ciasto z bananami, natrafiłam na poniższy przepis. To ciasto jest nieziemsko pyszne. Połączenie bananów z kremem i biszkoptem jest znakomite. Gorąco polecam. 





Ciasto z bananami i czekoladą

Składniki:
Biszkopt:
5 dużych jajek – osobno żółtka i białka
3/4 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej 
3 łyżki kakao bez cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Środek:
500 ml śmietanki kremówki 36%
100g poszatkowanej mlecznej czekolady
1 śnieżka w proszku
około 7 bananów
sok z 1/2 cytryny

Do nasączenia:
1/3 szklanki wody
2-3 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru


Polewa:
10 łyżek wody
10 łyżek cukru
100g masła
5 łyżek dobrego kakao bez cukru

Sposób wykonania:
Środek:
200 ml śmietany kremówki zagotować w rondelku z grubym dnem. Zdjąć z ognia i dodać poszatkowaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi (jeśli się nie roztopi, proszę rondelek postawić na małym ogniu i cały czas mieszać, aż czekolada się roztopi). Czekoladową śmietankę nakryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Następnie schłodzić ją dobrze w lodówce.

Biszkopt:
Piekarnik nastawić na 160 st na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodawać stopniowo cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.. Na wierzch jajecznej masy przesiać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać aromat i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.Ciasto przełożyć do blaszki 25x35cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 40-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.Ostygnięte ciasto przeciąć w poziomie na dwie części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki. 
Składniki do nasączenia wymieszać i połową nasączyć biszkopt w blaszce. Banany obrać, przepołowić i skropić sokiem z cytryny. Poukładać je na wierzchu ciasta. Pozostałe 300 ml śmietany kremówki ubić na sztywno ze śnieżką. Pod koniec dodać schłodzoną czekoladową śmietankę  i wyłożyć na banany w blaszce, wyrównać . Na wierzchu położyć drugą część biszkoptu i nasączyć go resztą ponczu.

Polewa:
Składniki na polewę przełożyć do rondelka i zagotować. Gotować na małym ogniu przez około 4-5 minut. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 15 minut. Gotową polewą udekorować wierzch ciasta. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin (można na całą noc).




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty