Krokiety z kapustą i pieczarkami
Krokiety z kapustą i pieczarkami
Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
2 szkl. mąki
2 szkl. wody
2 jajka
1 łyżka oleju
Farsz:
0,5kg kapusty kiszonej
0,5 kg pieczarek
2 małe cebule
sól, pieprz, majeranek
Dodatkowo:
1 jajko
bułka tarta
olej
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe mieszamy i odstawiamy na około 30 min. W międzyczasie robimy farsz. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju. Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, dorzucamy do cebuli i wszystko razem podsmażamy.
Kapustę dokładnie płuczemy i siekamy. Dorzucamy do pieczarek i cebuli - wszystko razem podsmażamy aż kapusta bedzie miekka. Na końcu farsz doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Smażymy naleśniki z obu stron na oleju. Na każdy naleśnik nakładamy odrobinę farszu i zwiajamy. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Komentarze
Prześlij komentarz